Fișă de articol.

Image Alt

Rezultatele cercetărilor arheologice din anul 2020 de la Biserica Domniţa Bălaşa / The results of the archaeological research from 2020 at Domniţa Bălaşa church

Autori
Secţiunea
Limba de redactare română (rezumat în engleză şi română)
Descriptori
  • săpături arheologice preventive (săpătură arheologică)
Excerpt „ Descoperirea unor ziduri în partea de sud-vest a curţii bisericii Domniţa Bălaşa în timpul săpăturilor preventive din 2020 ne-au determinat să continuăm cercetările şi să aflăm mai multe date despre clădirea nou dezvelită. Astfel că, în urma studierii planurilor din sec. XIX am aflat că în jurul bisericii apare o clădire edificată de Domniţa Bălaşa, fiica lui Constantin Brâncoveanu, în sec. XVIII.
Informaţiile pe care le deţinem despre aceasta ne-au indicat faptul că avem de-a face cu chiliile bisericii în care a funcţionat pentru o perioadă Azilul de femei, după cum reiese din pisania celei de-a doua biserici. În urma cercetărilor am dezvelit 13 ziduri şi 10 încăperi. La acest moment zidurile pe care le-am descoperit indică o clădire cu două rânduri de camere dispuse de o parte şi de alta a unui hol central. Intrările sugerează că se putea trece dintr-o cameră în alta, ceea ce ne determină să atribuim vestigiile arheologice descoperite chiliilor din jurul bisericii. ”
Paginaţia |<    <<  264-293   >>    >|
Descarcă fişierul
Titlul volumului de apariție
  • Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice: RCAN; VI; anul 2020
    • Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice: RCAN; VI; anul 2020
    • Intră pe volum
Editura Publicat de: Cetatea de Scaun
Loc publicare Bucureşti