Fișă de articol.

Image Alt

Mahalaua Ungureni din Craiova în lumina descoperirilor arheologice şi numismatice

Autori
Secţiunea
Limba de redactare română (rezumat în engleză şi română)
Descriptori
TITLU în română Ungureni slum from Craiova in the light of archaeological and numismatic discoveries
Excerpt „̂ncepând cu vara anului 2018, Muzeul Olteniei a efectuat o săpătură de
diagnostic arheologic la Biserica Sfântul Nicolae – Ungureni pentru a determina prezenţa sau absenţa materialelor arheologice, a structurilor, complexelor, în urma realizării centurii bisericii. Intervenţia asupra monumentului istoric de secol XVIII a presupus efectuarea unor secţiuni arheologice, perpendiculare pe fiecare latură a bisericii.
În urmă cu două secole şi jumătate, cimitirul mahalalei Ungureni se afla de jur-
împrejurul bisericii, dar legea pentru înmormântări, decretată la 18 martie şi
promulgată la 27 martie 1864, a interzis săvârşirea oricărei „înmormântări în biserici […] în orice edificiu în care se adună credincioşii de orice religie pentru celebrarea cultului lor […] şi nici chiar afară din aceste edificii, dacă aceste locuri se află în ocolul oraşelor sau satelor”, astfel că înhumările au avut loc în noul „Cimitir de roşu”. Cu toate acestea, se pare că au existat înmormântări în jurul bisericii şi după anul 1864, dovadă fiind monedele de 2 şi 5 bani 1867, descoperite ca inventar funerar în câteva morminte. Nivelarea terenului, în anul 1885, a dus la dispariţia oricăror semne vizibile deasupra solului în zona bisericii.
În urma săpăturilor din anii 2018-2019 au fost depistate 58 de morminte al căror inventar nu este foarte bogat. Doar într-o treime din acestea se găsesc piese de
podoabă (inele, cercei), accesorii de vestimentaţie şi/sau monede.
În majoritatea cazurilor, monedele se găsesc alături de podoabe şi sunt depuse
în morminte atât între degete, cât şi în zona pieptului.
În ceea ce priveşte monedele putem vorbi de emisiuni ungureşti, otomane, austriece sau româneşti. În cele 12 morminte care conţineau inventar numismatic au fost descoperite 41 de monede şi fragmente de monede care se eşalonează din punct de vedere cronologic în ecartul temporal 1579-1867. Cele mai multe piese au fost găsite în secţiunea I (latura de nord a bisericii), aici fiind descoperite 26 de monede, databile în secolele XVIII-XIX. În schimb, în secţiunea II (latura de sud a bisericii), pe lângă monede de secol XIX, întâlnim şi câteva emisiuni databile în secolele XVI şi XVIII. În secţiunea III (latura de est a bisericii) au fost depistate monede din perioada secolelor XVIII-XIX. În secţiunea IV (latura de vest
a bisericii) nu au fost descoperite materiale arheologice.
Din punct de vedere al nominalurilor, preponderente sunt cele de valoare mică:
denari, akçele, parale, kreuzeri, bani, singura piesă de valoare mai mare fiind o monedă de 10 kreuzeri, din anul 1764, perforată.
Piesele monetare de la Biserica Sf. Nicolae - Ungureni au fost extrase din
circulaţia monetară a vremii şi reprezintă un eşantion din numerarul mărunt, disponibil într-una din mahalalele aflate la periferia Craiovei în secolele XVIII-XIX. ”
Paginaţia |<    <<  197-263   >>    >|
Descarcă fişierul
Titlul volumului de apariție
  • Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice: RCAN; VI; anul 2020
    • Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice: RCAN; VI; anul 2020
    • Intră pe volum
Editura Publicat de: Cetatea de Scaun
Loc publicare Bucureşti